Ce acuzații grave i se aduc fostului premier al României…

Fostul premier Victor Ponta se află în centrul unui scandal declanșat de propriile sale declarații privind gestionarea inundațiilor din 2014. Mai multe denunțuri pentru înaltă trădare au fost depuse la Parchetul General, după ce Ponta a susținut public că ar fi decis inundarea unor sate din România pentru a salva Belgradul.

Victor Ponta, candidat la prezidențiale: „Poate m-am exprimat greșit”

Într-o primă declarație, Victor Ponta a afirmat că ar fi intervenit personal pentru a salva capitala Serbiei, dând undă verde unor acțiuni de deversare la barajul de la Porțile de Fier. Ulterior, el și-a nuanțat poziția, recunoscând că nu a dat un ordin direct, ci doar s-a asigurat că autoritățile competente își fac datoria.

„Poate m-am exprimat greșit… Pur și simplu m-am asigurat că Hidroelectrica și Apele Române iau toate măsurile necesare.”

Fostul vicepremier și miniștrii din Guvernul Ponta neagă implicarea sa

Declarațiile fostului premier au fost contrazise de foștii săi colegi de guvernLiviu Dragnea, care era vicepremier și coordona Comitetul Național pentru Situații de Urgență, a fost tranșant:

„Nu am auzit ca Victor Ponta să fi dat un asemenea ordin. Ponta minte în general, suferă de mitomanie.”

Doina Pană, fost ministru al Apelor, a declarat că nu a avut cunoștință de o astfel de decizie și a aflat despre afirmațiile lui Ponta abia din presă.

Poziția Hidroelectrica: deversări controlate, fără implicare politică

Compania Hidroelectrica a transmis că în perioada 18–26 mai 2014, exploatarea la Porțile de Fier I și II s-a făcut în conformitate cu convenția bilaterală româno-sârbă. Deversările au fost controlate și motivate de depășirea debitelor Dunării, stabilite de specialiști din ambele țări.

Documentul transmis nu menționează nicio implicare a prim-ministrului sau a altui factor politic în luarea deciziei.

Reacția lui Ponta: „Am făcut ceea ce ar face orice român”

Chiar și după clarificări, Victor Ponta și-a păstrat o retorică eroică, susținând că a acționat din empatie pentru vecinii din Serbia:

„Când viețile unor oameni erau în pericol, am făcut ceea ce ar face orice român, orice creștin: am sărit să-i ajut.”

Declarațiile contradictorii și reacțiile ulterioare au determinat mai mulți cetățeni să depună denunțuri la Parchetul General, majoritatea vizând infracțiunea de înaltă trădare. Cel mai probabil, aceste plângeri vor fi preluate de DIICOT, având în vedere natura acuzațiilor.

Ce urmează pentru Victor Ponta?

Scandalul are loc în contextul în care Victor Ponta este candidat independent la alegerile prezidențiale din 2025. Controversa ar putea influența percepția publicului asupra sa, mai ales în condițiile în care nici foștii săi colaboratori, nici instituțiile implicate nu i-au confirmat versiunea.


 Cazul va fi analizat de procurori, iar până la clarificarea juridică, efectele politice și de imagine pentru Victor Ponta rămân majore, mai ales în context electoral.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *