Anunț oficial pentru toți românii care au telefoane vechi, nefolosite și chiar stricate

De acum încolo, nu mai este nevoie să ții telefoanele vechi într-un sertar. Indiferent dacă sunt folosite sau nu sau dacă prezintă defecțiuni, acestea pot fi reciclate. Ba mai mult, în unele situații, poți avea și beneficii.

Telefoanele vechi pot fi reciclate

Toată lumea are acasă un telefon pe care nu îl mai folosește și care ocupă spațiu inutil. Ei bine, telefoanele vechi, stricate sau nefolosite pot fi reciclate, însă puține sunt persoanele care fac asta. Statisticile arată că doar 5% dintre europeni au reciclat telefoanele, iar situația nu este mai roz nici în România.

În primul rând, trebuie să știi că telefoanele nu se pot recicla oriunde. Acestea conțin materiale grele și substanțe toxice și, drept dovadă, nu se pot arunca la gunoi. În schimb, există locuri sigure unde le poți duce.

Mai mult, telefoanele conțin și aur, argint, cupru sau paladiu, iar bateriile lor conțin litiu și cobalt. Dacă le reciclezi, telefoanele vor ajunge într-un loc sigur, unde aceste substanțe vor fi extrase și vor fi reutilizate, reducând nevoia de exploatare a resurselor naturale.

Unde poți recicla telefoanele vechi

În România, există mai multe locuri unde poți recicla telefoanele vechi. Primele și cele mai la îndemână sunt magazinele de profil, care le și comercializează. De asemenea, inclusiv operatorii de telefonie mobilă primesc telefoane vechi sau nefolosite. În astfel de cazuri, reciclarea telefoanelor se face în două feluri.

Dacă alegi să duci telefonul la Altex, Media Galaxy sau Flanco, poți beneficia de principiul ”unu la unu”. Mai exact, atunci când îți cumperi un telefon nou, magazinul este obligat să ți-l preia pe cel vechi.

Unii retaileri care își desfășoară activitatea pe mai puțin de 400 mp sunt obligați să asigure colectarea de telefoane vechi, fără să fie nevoie să cumperi ceva la schimb. De asemenea, în schimbul telefonului vechi, unele companii oferă vouchere de reducere la achiziția unui telefon nou.

Nu mulți români știu, dar există centre speciale de colectare a deșeurilor electronice. Aceste DEEE-uri sunt operate de autoritățile locale sau de diverse asociații, precum RoRec sau Ecotic. Multe dintre ele desfășoară frecvent campanii de colectare a deșeurilor electronice, iar unele dintre ele pot fi ridicate gratuit de la domiciliu.

Nu în ultimul rând, dacă ai un telefon vechi care îți ocupă spațiu degeaba, îl poți dona unei persoane care chiar are nevoie de el. Există diverse asociații și ONG-uri are acceptă astfel de donații, notează Harta Reciclării.

Ce trebuie să faci înainte de a recicla telefonul

Înainte de a recicla telefonul, trebuie să te asiguri că urmezi cu atenție câțiva pași simpli, dar esențiali. În primul rând, trebuie să salvezi toate datele importante de pe el înainte de a-l preda. Verifică să ai salvate pozele, contactele, dar și documentele.

În al doilea rând, trebuie să scoți cardul de memorie, dacă are unul și cartela SIM. Doar așa vei evita ca datele personale să fie expuse accidental.

Nu în ultimul rând, trebuie neapărat să resetezi telefonul din fabrică, însă numai după ce ai parcurs pașii de mai sus. Acest proces șterge toate datele, fără posibilitatea de a mai putea fi recuperate.

De ce ar trebui, de fapt, să reciclezi telefoanele vechi sau nefolosite

Pentru multe persoane, reciclarea telefoanelor poate părea un proces anevoios, așa că mai bine preferă să le lase să ”zacă” într-un sertar. Ei bine, în realitate, reciclarea lor vine la pachet cu multe avantaje, în special pentru mediul înconjurător.

Dacă alegi să reciclezi telefonul, vei contribui la recuperarea de materii prime valoroase. În loc să se extragă din nou resursele naturale, reciclarea telefoanelor este varianta sustenabilă, care contribuie la un mediu mult mai curat.

Prin reciclarea telefoanelor mobile se reduce cantitatea de deșeuri electronice. În plus, în loc să îl arunci la gunoi, unde va avea nevoie de ani buni pentru a se descompune, mai bine îl predai centrelor specializate care știu cum să îl valorifice.

De asemenea, reciclarea telefoanelor vechi reduce amprenta de carbon. Multe dintre componentele lor pot fi reutilizate, precum bateriile și plăcile de circuite, ceea ce reduce impactul energetic generat de industria electronică.

Nu în ultimul rând, reciclarea telefoanelor are și avantaje sociale. Dacă alegi să duci telefonul la centrele speciale de colectare sau îl donezi, contribui la crearea unui sistem mai sustenabil și vei susține inițiativele ecologice.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *